Mzdy na Slovensku by mohli byť vyššie, produktivita práce to umožňuje

06.06.2013 Bratislava

Bratislava 6. júna (TASR) - Produktivita práce na Slovensku umožňuje vyššie mzdy ako tie, ktoré zamestnávatelia momentálne poskytujú. Myslí si to premiér Robert Fico (Smer-SD). "Je to veľká téma, keby sme na stôl položili čísla, myslím, že by sme to vedeli vyargumentovať," vyhlásil na dnešnom HN Clube.

Túto otázku podľa neho neustále nastoľujú odborári. Vláda to však priamo ovplyvniť nevie. "Toto je vec na sociálny dialóg, vláda nemôže určovať tempo zvyšovania miezd, len zvyšovanie minimálnej mzdy a mzdy vo verejnom sektore," zdôraznil.

V súvislosti s nezamestnanosťou, ktorá v súčasnosti na Slovensku presahuje 14 %, premiér upozornil, že toto číslo "neuveriteľne deformuje" množstvo nezamestnaných Rómov. "Ak máme 250.000, 300.000 rómskych spoluobčanov nezamestnaných, tak je to komunita, ktorá významne ovplyvňuje charakter nezamestnaných na Slovensku," argumentoval.

Netreba si búchať hlavu o stenu

Ide podľa neho o ľudí, pre ktorých sa ťažko hľadá práca, sú ťažko rekvalifikovateľní, s ťažkými pracovnými návykmi a pracovnou disciplínou. "Nemyslím si, že by Slovensko malo chodiť po Európe a búchať si hlavu o stenu, že je tu nejaká tragédia. Keby sme tento problém nemali, tak je naša nezamestnanosť možno na úrovni 8 - 9 %," predpokladá.

Fico pripomenul aj pozitívne trendy v oblasti nezamestnanosti. Kým v minulosti zvyklo mať Slovensko najvyššiu nezamestnanosť v Európskej únii (EÚ), v súčasnosti je už piate-šieste od konca. "Stále mierne klesáme a predpokladám, že v letných mesiacoch by sme už mohli ísť pod 14 %," avizoval šéf exekutívy.
 

Vyberte región